Saturday, May 26, 2012

hari minggu :)

... salam ....

weekend 
melalui hari hari yang berharga

erm ,
ade kekacauan untuk study week
pasti ada hikmah
aku yakin !

melewati hari hari buat diri aku
subhanallah
begitu besar rahmat Allah 


Friday, May 25, 2012


... salam ...

dah lame x upload gambar
jomtengokgamba lame

rejab . syaban . ramadhan . syawal
sekejap nye
rindu nak jumpe sepupu sepapat
hexs!



geng geng rumah biskut
:D


melepak di malam hari
oh , terasa dewasa
:)


sahabat cuti semester


:D


sikit lagi nak cuti !
ok bye :D

p/s : autopublished . tengah kuiz nih !




4 rejab

... salam ...

selamat pagi dunia
:)

semoga berjaya hari ini

4 rejab
alhamdulillah

Wednesday, May 23, 2012

senyum pagi

... salam ...

ya Allah
jadikan hari ini tersangat baik dari semalam
:)

p/s : jangan bersedih kerana mendung
mentari akan mucul jua
:)
fighting !


Tuesday, May 22, 2012

.. sahabat ,,

... salam ...

dia rasa terlalu lama mecari dunia
bertungkus lumus untuk masa depan yang dia sendiri x dapat bayangkan
dia cemburu melihat hamba hamba yang menyerah diri pada-Nya
dia terseksa dengan luahan jiwa yang x dapat disampaikan
dia kaku terduduk melihat segalanya
dia mengah menjadi hamba tido
dia penat dengan dirinya
hanya berusaha untuk diri sendiri
tiada satu pun sumbangannya untuk ISLAM
tiada sekelumit dalam hatinya untuk berdakwah pada teman yang tidak seagamanya
cuma doa yang dia panjatkan bila tidak terleka
dia mahu berubah
berkat bulan rejab yang membuatkan hatinya menjadi sayu
dia tak mahu lagi terlalu mengejar dunia
dia tak mahu lagi memutarbelitkan waktu tidurnya
dia tak mahu lagi membuat ibubapanya menggeleng melihat kerakusannya menjadi hamba tido
walaupun berbalas senyuman dengan keputusan periksa yang cemerlang
tapi dia sedar bukan itu yang menjanjikan apa yang dia janjikan padaNya dahulu
sebelum dia melihat dunia

dia mahu berubah
dengan keberkatan bulan rejab
dia mahu perbaiki dirinya
bermula dari dalam
dengan semangat yang sentiasa ada untuk disalurkan pada sahabat
semoga ini bukan rejab yang terakhir untuk dia

.. terima kasih ..
terima kasih untuk apa dari seorang sahabat 
sentiasa ada dekat di jiwanya
menegur bila dia salah
menghulur bila dia perlu
dan ketuk bila dia leka

ketuk hati dia lebih bermakna dari ketuk kepala
sakitnya kelam tapi berbisa dan mendalam

bukan dia bergantung pada sahabatnya
kerana harapannya digantungkan hanya pada yang Esa
cuma sahabat itu perantaranya
untuk lebih dia istiqamah bersamaNya

insyaAllah
semoga rejab memberi dia keberkatan yang dia mahukan
insyaAllah
ALLAHUAKBAR.


Monday, May 21, 2012

REJAB :)

... salam ...

sekejab lagi masuk rejab
semoga bulan penuh keberkatan memberi penuh rahmat buat jiwa yang ketandusan ini
ayuh kuatkan semangat
:)

insyaAllah 

p/s : siap ade mixpod untuk rejab lagi ;)

Friday, May 18, 2012

2 week to go

... salam ...

2 minggu lagi
untuk study week

aku sedang seronok mengahadap lappy
main game
ah
ini sementara sahaja
:)

ayuh semangat ! 

Monday, May 14, 2012

senyumlah .

... salam ...

kadang kadang kita rasa semua sempurna
hidup bahagia
tersenyum gembira
manis bicara
semua sempurna dan tiada cacat cela

dan bila waktu sampai diri diuji
rasa diri dikeji
dengan perasaan yang terkecil hati
 rasa hidup ini x sempurna lagi
sesak jiwa dan kaku untuk berdiri

aku ?
aku pernah merasakan hidup itu cukup sempurna
aku pernah rasa seakan mahu tersenyum pada dunia
aku pernah merasakannya
hingga suatu saat bila ujian itu datang menimpa
aku jadi kaku lemah tanpa bicara
aku jadi cengeng meluahkan rasa
aku jadi malu yang Esa
kerana bongkak merasakan hidup ini terlalu sempurna
...

kerana hidup yang bahagia itu bukan sempurna
dan hidup yang penuh ujian bukan derita
sempurna itu ujian Allah untuk diri kita
apa mampu masih menunduk ke bumi walaupun semua yang ada mampu digenggami kita
dan derita masih tanda Allah melihat kita
apa masih teguh berdiri bila ujian itu menimpa bagai tiada rasa

cabaran terbesar dalam kehidupan ini yang payah untuk diterima jiwa
bukan bahagia bila berjaya
tapi untuk bangkit bila gagal dan tersenyum melihat sahabat kita berjaya
IKHLAS kan diri kita
kerana itu saja pensyaratannya

p/s : hati yang terkecil jangan dilayan kerenahnya ;)


NAZHIRAH MAZLAN 14 MEI 2012
(8.24 PM)






Friday, May 11, 2012

Sunan Musafir Contest yang Sueperbs

... salam ...




memang dah lame nampak benda ni
tapi x sempat nak duduk bertenang ketuk sesuatu pada papan kekunci

memang teringin nak memiliki
tapi x mungkin untuk sampai ke PWTC waktu waktu genting sebegini

this one my collection
:)


yang paling aku suka ?
novel yang kurang baru ni .
fiksyen 302
cerita ni nampak berbeza dan sgt kreatif
tips nak baca novel RAM ialah jgn baca sinopsis
sebab bila baca sinopsi korang x kan dapat feel nak menghayati watak watak yang ada dalam cerita ni
so far untuk aku
cerita fiksyen 302 ni mmg berjaya buat aku tertipu
sebab dalam novel sebelum ni aku berjaya mengagak apa yang penulis tuliskan
dan kali ni aku tertipu
:)

LAKSAMANA SUNAN 
sape je yang xjatuh cinta dengan laksamana seperti itu bukan
watak yang cukup sempurna penuh kerendahan 

nak memiliki edisi terhad ?

kalau memang rezeki x kemana kan
jika itu yang terbaik dan membawa ke jalan ALLAH
insyaAllah

novel RAM ni memang banyak bezanya dengan novel novel lain yang ada
yang lebih ketara pembaca tak kan terbuai dengan kisah kisah cinta yang menjadi keutamaan penceritaan masa kini
cukup sekadar kisah cinta itu sebagai selingan
novel yang sama sekali tak pernah lupa meletakkan ALLAH sebagai jalan yang utama

sejak kenal novel RAM
hambar terus pada novel novel cinta lain yang melalaikan
cukup dengan karya RAM
novelis thriller utama malaysia

p/s : gud luck semua ! ^_^




Thursday, May 10, 2012

night before exam

... salam ...

aku punya satu sikap yang sampai sekarang masih under construction untuk dilabelkan
ianya akan berlaku sehari sebelum kuiz , test malah final exam juga

saya seorang yang sangat tidak menyukai kerja last minute 
walaupun kadang - kadang terpaksa melakukannya dalam keadaan last minute
but i really hate it
i do

dan saya sangat teliti dalam setiap perkara yang saya mahu lakukan
walaupun xsemua perkara
tapi hampir semua
buktinya, even kalau cuti balik kampung seminggu je ,
barang yang saya bawa balik kerumah mesti penuh unser sampai kene nak buka seat
u see ??
eh , itu termasuk teliti ke ??

contoh yang lain
bila di mana ianya ialah kerja kerja seperti nota , tutor dan sebagainya
kalau orang lain sibuk fikir lame untuk memahami dan mendapat kefahaman
saya juga begitu
tapi saya berfikir lebih lama untuk menyusun bagaimana harus saya menulis
nakk pakai point atau number
nak tulis pen warna apa
nak tulis tengah atau tepi
dan yang paling penting
saya mahu kerja saya kemas dan teratur
dan juga saya paling x suka stapler kerja kerja saya
kerana bagi saya stapler mencacatkan kertas saya
*sangat melampau

tapi sebenarnya bukan itu yang saya mahu cerita 
saya mahu cerita tentang sikap yang saya x tahu nak describe sebagai apa
over confident atau well prepared atau owesome atau gila

disebabkan saya amat membenci kerja last minute
jadi saya prepare awal
bila saya dah prepare awal
dan bila tibanya esok nak kuiz or test or whatever it is
malamnya
 akan ada satu perasaan yang membuak buak untuk study subjek lain 
akan ada satu perasaan yang x terkawal untuk x tengok balik apa yang saya dah prepare sebelum ni
akan ada satu perasaan yang memang langsung xdapat dikawal
at last , 1 jam sebelom tidur baru tergerak nak tengok balik apa yang dah diprepare seminggu sebelum
seminggu sebelom ok ..
adalah sgt lama dan probability unutk lupa sgt tinggi
dan waktu itu baru saya sibuk nak menghafal 
and whatever it take dengan keadaan ngantuk

but Alhamdulillah ,
so far my result were quite good
even malam sebelum nak exam memang macam  meroyan
tapi saya bersyukur kalau perasaan nak study subjek lain muncul
tapi rasa nak hantuk kepale kalau tibe2 rase nak tengok movie malam sebelum exam 
erghh ..

p/s : esok kuiz SoLid :)

... salam ...

ha !
dapat juga aku upload
hix3 ..
tapi dah lebih 2 minggu kot aku balik
erm,,x pe lah
nanti aku cerita ye

btw,
ini gambar di puncak
:D



hari ni kelas dari hujung ke hujung
tapi kosong di tengah

p/s : hari ni class cancel lagik !




sketsa bas :)

... salam ...

hari ini cemerlang
:)
semalam tido pukul 3 .. 
hari ini x tido lepas subuh
:)

mandi dan on9 sementara nak tunggu jam berpusing ke angka 8
siap sempat downlod 2 episod cerita dlm mse 10 minit
wifi giler laju lepas subuh
*take note

tunggu bas nak ke kelas
turun kelam kabut and pop !
terus ade bas
alhamdulillah

suasana dlm bas sewaktu pagi
:)
semua org termenung tengok luar bas
ada setengah akan dok perhati jek orang yang naik bas

jadi di perhentian seterusnya
so , ada 5 orang lelaki yang naik bas
pertama kedua dan ketiga ialah foreigner
dan keempat dan kelima ialah local
lelaki pertama matanya sepet
lelaki kedua kurus sgt macam Abuya ! haha
lelaki ketiga sgt hensem mcm maher zain siap pakai sunglasses wlaupun bru pkul 7.45am .
*senyum 
lelaki keempat ialah cina
dan lelaki terakhir sgt hensem walaupun agak berisi dan muke tercungap-cungap kejar bas

lelaki terakhir sgt hensem bukan kerana rupa
kerana dia memegang tafsir al-quran di tangannya
sementara yang lain tidak

:)


mei again !

... salam ...

lama juga aku terpaku kaku depan skrin
lama juga aku berazam kembali mengetuk papan kekunci
tapi lagi lama aku rasakan otak aku  meliar klik perkara yang berlainan hingga lari niat aku untuk menulis 

aku ada lihat contest yang jaja join dah dekat berhari hari
tapi aku asyik tangguh nak join juga
lebih teruk aku asyik tangguh nakk intak hadiah kat jaja kalau dia menang
sobs !

aku ade kuiz jumaat ni
aku dah habis study
cuma menangguh nak menghafalnya

aku ade lagi satu test minggu depan
dan aku terpaksa kerja lebih masa untuk study
sebab subjek ini aku banyak tangguh tangguh

wah ..
apakah ???
T.T

sejak bila aku menjadi penangguh yang setia

p/s : ramai pula insan tersayang kenalan kembali ke rahmatullah .
dari Allah kita datang , kepadaNya jua kita kembali
amin

Saturday, May 5, 2012

a month before final

... salam ...

a month before final
:)

make a list to study
already done for short note

minggu ni dah mula sentuh final paper for past and past  year

mood final sudah terasa
anda bagaimana ?
:)

p/s : ikhlaskan hati

... salam ...
aku x boleh upload gmbar aq di gunung
nantilah aq cerita ye
malas nak melayan teknologi
...........

ok bye

Thursday, May 3, 2012

may~

... salam ...

mei :)
dear mei ,
please bring out my love

sincerely,
me