Wednesday, June 8, 2011

~ makcik pakcik ~

... salam ...

hole semua..:D

smentare nk mnunnggu cuti sem abes,,so i decide nk p crik keje yg dekat...so,,dsbabkan kwsan tmpat sy ni kwasan perindustrian,,so kilang sgt bnyak dan dkat...jadi sy dan teman cube menjadi gadis kilang sementare..haha~well,,so far mmg penat wooo~penat gile dok berdiri 8jam okayh..:')
tp rsenye klu nk kje kat kilang mule2 nk msok mind mesti set yg anda ialah mesin sbab anda perlu berdiri dan mlakukan kerja dgn cekap pntas same seperti mesin..got it..??yes,,gud job..:')
dan percayalah bila shift anda da abes perasaan gembira tu xsame mcm prasaan abes exam final last paper sbab perasaan lega ni gile lg hebat...:D
haha~
atleast,,sy wat bnde befaedah kan...
tp bkan cerita 2 sy nak kongsi....

hari ni sy mahu bercerita tntang kisah realiti yg benr dan sering terjadi di sekeliling sy dan juga kamu mungkin...
tmpat sy bekerja kebanyakannya bukan warga asing atau pendatang asing atau ape2 yg asing...kilang ni ramai pekerja melayu lingkungan umur 30 tahun ke atas..lebih tepat lgi makcik2 dan nenek2 mungkin juge...
dan makcik2 nih superb okayh sbab xmngeluh pon berdiri jek...plg xthan stedy abes...smentare sy dan rakan yg mude nih dah terbngkok2 n curi2 duduk kejap..
=,=''
jadi,,hendak dijadikan cerita....semasa sdang bekerja...ade la sorang makcik nih bebual dgn adik yg bru lpas spm...they keep talking 2 each other..bla..bla..bla...dan tetbe sy plak yg rse mcm..eh,,,???

''suami makcik keje cikgu tp bleh pkai kete honda st***..klu ikotkan ckgu mne lyak nk pkai kete mewah mcm tu..klu nk hrap gaji cikgu xlyak nk pkai kete mahal tu..tau x suami mak cik buat ape..?ha,,suami makcik buat bisnes''

fine la makcik kn,,
makcik kn kaye..sbab tu la makcik keje kat kilang kn...eh??

''klu keje krajaan dpat bonus sbuk masok berite,paper,,tp bonus xbnyak pon...gaji keje kerajaan dah la siket,,ble bonus sbuk kecoh2,,pas uh hage brg naek...lain la klu jadik cikgu,,adik ade bce x surt kabar blan lpas,,gaji ckgu da naik...tiap2 taun ade knaikan..''

makcik nih macm pelik la..kejap kate keje krajaan gaji ciput,,pas tu ckp plak gaji ckgu bsar...klu jdik ckgu 2 bkan keje krajaan ke makcik??

''adik amek kos ape nt...??bla...bla..bla...
makcik dnga2 org msok U ni susah dpt keje...bla..bla..bla...
tp mcm anak makcik kn blum abes blaja da dpt keje...
klu mcm tu xpe la..sng dpt kje trus
makcik heran dgn org kampung tau...
klau anak dpat masok U bkan men lgi nk bngga2,,blom tentu dpt keje lg..
ape la yg nk bnga3..''

hahaha~bgosla makcik..anak makcik kan biiijjjaaakkkk...
tp makcik mcm da lbeh siket la makcik kn...
rezeki manusia kite mne tau makcik...kot2 klu dye kye dye jadi sombong ke??sbab uh la Tuhan xnak bg dye jadik kaye..

result adek mcm mne...bla..bla..bla...
susah ke nk masok U...bla,,bla,,bla...
kalau anak makcik mmg bijak matematik...
sjak dr tadika lagi..bla..bla..bla...

ye2...sume anak makcik...
anak makcik bagos..
anak makcik bijak...
dan anak  makcik bla...bla......

makcik xpe keje part time jek..ni mude2 keje kilang xde mse depan...
bla..bla..bla...

n u know what..???
makcik nih keep talking about money money n money...
it disgusting + annoyying la plak...

ok la xdinafikan duit mmg pnting,,
tp xperlu la kan nk mention2 scare detail keje ape yg xbagos..ape yg bagos....keja krajaan ke,,swasta ke.....yg paling PENTING ialah HALAL...+ rezeki org kite mne tau kn...

sape tau bile A kaye A jadi sombong..jadi lbih baik la dye biasa saje..

juga kisah QARUN yg tamak zmn dahulu kala..

dan kisah2 manusia moden yg miskin dan xkaya boleh jek membesarkan anak mreka menjadi manusia yg berjaya + bonus beriman....

oh makcik,,harap2 la makcik spt mnyedarkan diri makcik sbab sy rse sgt malu dgn ape yg sy dnga dr mulut makcik...makcik asyek fikir duit3 dan duit...
bkn ke lgi manis bercerite tntang keikhlasan bekerja agar ade keberkatan dlam gaji yg diperoleh nt..dan dgn gaji yg berkat itu anak2 dapt dbsarkan mnjadi insan yg lg cmerlang dunia akhirat...

bila difikirkan,,,
kisah makcik ni same mcm pakcik teksi...
kisah dr teman sy yg naik teksi...
pakcik asyek bercerite tntang anak2 dye yg kaye n dok ovesea...
pakcik trus mnerus becerite dr larkin ke utm...
smpaikan org yg dnga nnk tnye mcm nih...

''klu anak pakcik kaye,knp pakcik bwk teksi??''

mungkin juga krana faktor usia yg membuatkan pakcik2 dan makcik2 nih terus menerus membanggakan dunia dan anak2 mereka...tp hakikatnya,,kita akan slalu bercakap tntang org yg kita syg tp mlangnya org yg kite syg xmghargai kite malah meninggalkan kite...so,,jlan terbaek ialah becerite kpd org2 len termasok org2 yg xdkenali tntang khebatan ank2 dan kekayaan yg dimiliki...mungkin dgn bercerita dpt mnghidupkan kngan yg lame mati...
yes,,who knows right???

lagi pula,,bile umur smakin mningkat kdg2 prangai diri da smakin xterkawal...
sape pula yg tahu bile waktu kite tua nt kan...???
mntak2 dijauhkan dr sebegini..
amin...
:D

: tulisan wane pink hnye imaginasi sahaje...sy xckp pon pd makcik dan pakcik..

p/s : mmg mudah membuang semua kecuali ingatan pade yg disyangi...klu ilang ngatan pon mst ade 1 prasaan yg akan membuat kite kembali ingat org yg kite syg...ataupun kite akan rse khilangan sesuatu...sesuatu yg sgt penting tp xdpt nk ingat...mne lgi sadis..??


No comments: